Захарта – сладката заплаха​

Захарта – сладката заплаха

Захарта има не особено добра репутация що се отнася до здравословните си ползи.  Но от къде тогава тази лоша слава?

Все пак естествено тя се съдържа във всички храни, които съдържат въглехидрати като плодове, зеленчуци, зърнени и млечни храни. Всички знаем, че консумацията на тези храни е полезна за здравето ни. Растителните храни съдържат много фибри, минерали и антиоксиданти, а млечните протеин и калций.

Когато тялото ни обработва тези храни техните захари се освобождават постепенно и така клетките ни се зареждат с енегия равномерно. Приемът на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни доказано намалява риска от хронични заболявания.

Проблемът не идва от консумацията на естествените захари, а когато консумираме твърде много добавена захар. Добавената захар е тази, която производителите на храни прибавят, за да удължат срока на годност. Според проучване направено сред големи Американски супермаркети 85% от пакетираната храна по рафтовете съдържа добавена захар. В тези 85% присъстват както обичайните заподозрени като газирани напитки, шоколади и подсладени млека така и продукти, в които не бихме предположили, че има захар, като супи, консервирани меса и кетчуп.

Като резултат, консумираме твърде много добавена захар. Според изследване проведено от Американския институт по онкология, съвременния европеец приема средно по 24 чаени лъжици захар на ден при препоръчителна норма от 9 чаени лъжици.

Захарта влияе негативно на всяка една система в тялото ни и засяга всеки важен огран в тялото ни. Сладкият „убиец“ може да увреди сърцето, бъбреците, панкреаса. Може да повлияе негативно върху телесното ни тегло и дори върху либидото ни. Доказано прекомерната консумация на захар предразполага към диабет втори тип. За съжаление списъкът далеч не свършва тук. Тя е отговорна и за развитието на бактерии в устата, което е предпоставка за развитието на кариеси. Може да предизвика ставни възпаления и също е обвързана със стареенето на кожата.

Имайки предвид всичко това ако се опитаме да елиминираме консумацията на добавена захар и да поддържаме здравословен начин на хранене, можем да намалим драстично всички тези рискове и да зарадваме тялото си .

33 – Завинаги Здрави !