Често срещани митове в Bodybuilding-а

Митове в бодибилдинга: целите яйца и съдържанието им на холестерол

Вредно ли е да ядем яйцата цели?

Разпространени заблуди
Най-често хората мислят, че жълтъците от яйцата трябва да се хвърлят и да се ограничават изцяло. Други отбягват някои меса заради съдържанието им на холестерол. Яйцата са чудесен източник на бързоусвояем протеин с висока биологична стойност и заемат важно място в културистичната диета.

%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3%d0%b0

Яйцата и нисковъглехидратните диети?

Да погледнем два конкретни примера при хора на нисковъглехидратна диета. Правено е изследване с 28 мъже с наднормено тегло, спазващи НВД (10-15% от калориите са били от въглехидрати). Едните са приемали по 640 мг допълнително холестерол на ден (3 яйца), а другите са били контролна група с 0 мг. Както е и логично, всички са загубили тегло заради понижените калории, но при групата с трите яйца нивото на HDL-холестерола – „добрия холестерол“ се е повишило, за разлика от контролната. Резултатите предполагат, че включването на яйца по време на нисковъглехидратна диета повишава добрия холестерол, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания. След време същата група изследователи провежда второ проучване, чието заключение е, че консумацията на яйца значително подпомага противовъзпалителните ефекти на НВД, вероятно поради присъствието на холестерол, който увеличава HDL и поради антиоксиданта лутеин, който влияе на определени възпалителни реакции в тялото.

А жълтъците конкретно?

Както с всяко друго нещо – консумация в умерени количества не е вредна и жълтъците (холесретолсъдържащата част в яйцата) могат също да бъдат част от нашето меню. Аминокиселинният им профил се балансира с този на белтъците и по този начин протеинът в цялото яйце има по-висока биологична стойност. Жълтъците съдържат и мастноразстворимите витамини A,D,E и K. Също така витамините B6, B12, холин, тиамин, фосфор, калций, цинк, и както горе споменахме – антиоксиданти, помагащи за здравето на очите (лутеин и зеаксантин). Богати са и на омега-3 мастни киселини. И нека не забравяме, че са вкусни и се включват в много кулинарни рецепти. Свръхприемът на жълтъци трябва да притеснява най-вече неспортуващите свръхчувствителни към холестерол хора, диабетиците и страдащите от проблеми с жлъчката.

Заключителни бележки

Висок серумен холестерол може да води до сърдечно-съдови болести, но той НЕ зависи пряко от диетичния. Консумацията на яйца сама по себе си няма да причини риск от гореспоменатите заболявания, а физически активният живот и здравословната и разнообразна храна могат със сигурност да го намалят.